Ankara Boşanma Avukatı Bülent ERDİL adlı yazı dizimiz ile Boşanma konusunda hazırladığımız makalelerin sosyal medya ve ulusal basında çok olumlu yansımaları olmuştur. Boşanma sürecinde bizi çok sıkıntılı bir psikoloji ile arayan talepçilerimiz, yaptığımız görüşmeler sonucunda içinde bulundukları olumsuz durumdan kurtulmakta ve aldıkları kararların arkasında durarak boşanma sürecini sağlıklı bir şekilde yönetebilmektedirler. Bu nedenle Boşanma Süreci hakkında genel bir makale ile kısaca değinmemiz faydalı olacaktır.
İçindekiler
Ankara Boşanma Avukatı
Ankara Boşanma Avukatı Bülent ERDİL en çok merak edilen konulardan biri olan “boşanma davası için bir avukat tutmak zorunda mıyım” şeklindeki soruya şu şekilde cevap vermektedir. Boşanma davası, karmaşık usuli kuralların uygulandığı zor bir davadır. Mahkemece adınıza çıkarılmış bir evrakı tebliğ almamanız ya da alamamanız büyük hak kayıplarına yol açabilir. Öncelikle size karşı açılan boşanma davasından haberdar olmanız ve davaya cevap vermeniz için dava dilekçesini tebliğ almanız gerekmektedir. Dava dilekçesi özel bir zarf ile posta memuru tarafından ikametgah adresinize yapılmaktadır. Tebliği aldıktan itibaren iki hafta içinde davaya cevap vermeniz ya da cevap ile birlikte karşı dava açmanız gerekmektedir.
Ankara Boşanma Davası Tebligat
Tebligat, siz evde olmadığınız için kapıya ihbarname yapıştırılarak muhtara teslim edilmektedir. Muhtarın tebligatı aldığı tarih siz almışsınız gibi işlemeye başlar. Tebligatı fiziken almadım, bu nedenle süreler başlamaz gibi bir yaklaşım size büyük hak kayıpları olarak dönecektir. Ya da fiilen oturduğunuz konut ile mernis kaydınızın farklı olabilmektedir. Bu durumda da tebligat mernis adresinize yapılmaktadır. Tebligattan haberiniz olmadığı için yine büyük hak kaybı yaşanabilmektedir. Bu nedenle kendinizi bir avukat ile temsil ettirmenizde çok büyük yarar bulunmaktadır. Kaldı ki davayı hangi mahkemede açacağınız hangi şehirde açmanız gerektiği önemlidir. Genel kural tarafların ikametgahları ve son altı ay birlikte oturdukları yer mahkemesini gösterebilir. Ancak kadın eşinden şiddet görüp baba evine sığınmış olabilmektedir. Bu durumda baba evinin bulunduğu yer mahkemesi de boşanma davası için yetkili olabilmektedir.
Ankara Boşanma Davası Aile Mahkemeleri
Boşanma davaları için görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olmakla beraber tarafların bulunduğu yerde Aile Mahkemesi yoksa en yakın Asliye Hukuk Mahkemesi Davaya Aile Mahkemesi Sıfatı ile bakabilmektedir.
Ankara Boşanma Avukatı Bülent ERDİL daha önce bir çok makalesinde değindiği üzere BOŞANMA evliliğin yasal olarak sona ermesidir ve Boşanma davaları Çekişmeli Boşanma Davası ve Anlaşmalı Boşanma Davası şeklinde gerçekleşmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Bu tür davalar d ataraflar Boşanma ve Boşanmanın Ferileri yani Nafaka, Velayet, Tazminat, Mal Paylaşımı konusunda mutabık kalarak bir Anlaşmalı Boşanma Protokolü ile bu konuyu yazılı hale getirmektedirler. Anlaşmalı Boşanma protokolünü imzalayan taraflar duruşma günü bizzat mahkeme salonunda imzalarını teyit eder. Boşanmak istediklerini bir kez daha sözlü olarak beyan etmeleri gerekir. Ayrıca Tarafların Anlaşmalı Boşanma davasını açılabilmeleri için bir yıllık evli olma şartını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Çekişmeli boşanma davası ise halk arasında tek taraflı boşanma davası olarak anılmaktadır. Çekişmeli Boşanma Davası Tarafların birbirlerine kusur atfederek açtıkları dava türüdür. Taraflar Boşanma ve Boşanmanın ferileri yani Nafaka, Velayet, Tazminat, Mal Paylaşımı konusunda çekişme halindedirler.
Ankara Boşanma Avukatı Bülent ERDİL
Ankara Boşanma Avukatı Bülent ERDİL‘e en çok sorulan sorulardan biri de “Yurt dışında boşandım Türkiye bu kararı tanıtmak istiyorum” şeklindedir. Bu gibi durumlarda yani Yurt dışında boşanmış olunsa bile Türkiye de halen evli göründüğünüz için eski eş Türkiye de halen nüfusunuza kayıtlı yasal mirasçınız olarak görünebilmektedir. Tarafların Yurt dışındaysalar Elçiliğe ve veya Konsolosluğa Türkiye de iseler birlikte nüfus müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda boşanmadan sonra taraflar kötü bir şekilde ayrıldıkları için birbirleriyle görüşmemektedirler. Ayrıca diğer tarafın ilgili işlemi yapması için yaptığı çağrıyı yanıtsız bırakması mümkün olmaktadır.
Tanıma ve Tenfiz
Bir avukat aracılığı ile Türkiye de bir Tanıma ve Tenfiz davası açmalısınız. Bunun için yine bulunduğunuz ülkede ki Elçiliğe ve veya Konsolosluğa gitmeniz gerekmektedir. Avukatınıza fotoğrafınızın olduğu bir vekaletname çıkarmanız gerekmektedir. Ayrıca elinizde yabancı mahkemenin vermiş olduğu apostill şerhli olmalıdır. Kesinleşmiş boşanma kararı ve tercümesini göndermeniz de gerekmektedir. Avukatınız Türkiye de davayı açıp dava dilekçesini eski eşinizin ikametgahına tebliğ ettirecektir. Bu usuli işlemleri sizin takip edip sürdürmeniz çok zordur. Konusunda uzman bir boşanma avukatı ile çalışmanız hak kaybı yaşamanıza engel olmaktadır.