Boşanan Çiftin Altınlarının Kime Ait Olduğu Sorusu Yanıt Buldu
Arapçadan dilimize geçmiş olan “Ziynet” kelimesi “Süs ve Bezek” anlamına gelir. Bugün ise ziynet eşyası denildiğinde Altın
, gümüş ve değerli taşlardan yapılmış, evlenen çifte yardım amacıyla düğünde takılan süs eşyası olarak tanımlanabilir. Ülkemizde kadının güvencesi olarak görülen Ziynet eşyasının kime ait olduğu hususu uzun zamandır tartışılan bir konu haline gelmişse de Yargıtay bu konuda verdiği kararlar ile tartışmalara son noktayı koymuştur.
Yargıtaya göre “Düğünde takılan ziynet eşyaları ve paralar kim tarafından takılırsa takılsın aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel eşyası niteliğindedir”
Düğünde Takılan Altınlar Kimin Hakkı?
Halk arasında kız tarafının taktığı takıların kız tarafına, erkek tarafının taktığı takıların ise erkek tarafına ait olacağı konusunda yanlış bir kanaat olsa da Yargıtay verdiği kararlar ile “düğünde hangi taraf takarsa taksın tüm takıların kadına ait olacağına” hükmetmiştir.
Erkek, ziynet eşyalarını; düğün masrafları, balayı harcamaları ve ortak ihtiyaçlar için kullanmış olsa bile kadın altınları her zaman talep edebilir.
Fakat kadın ziynet eşyalarının, bazı harcamalar için kullanılmasına izin vermiş ve kendi isteği ile iade edilmemek üzere eşine bağışlamış ise takıları geri isteyemez. Tabi bu durumu erkeğin mahkemede ispat etmesi gerekmektedir. Erkek, ziynet eşyalarının harcanması konusunda eşinin rızası olduğunu ve iade edilmemek üzere kendisine bağışlandığını ispat ederse ziynet eşyalarını verme zorunluluğundan kurtulur.
Tüm blog yazılarımız için TIKLAYINIZ. Maddi ve Manevi Tazminat talepleri konusunda hak kaybına uğramamak için Boşanma Avukatı Bülent ERDİL ile iletişime geçin.